Château de l’Oseille / Zurkelkasteeltje anno 1847

Historiek
Sedert de 19de eeuw werd het “kasteeltje” bewoond door de familie De Corte, die plantenkwekers waren. Adolf De Corte en Emelie Bollaert hebben er gewoond tot begin de jaren 1930. Naderhand bleef het gebouw een besloten woning. Een tijdlang vloeide er bier en kreeg de herberg de naam Reigerloo. In de jaren ’70 en ’80 huisvestte het Zurkelkasteeltje de textielhandel Eurojeans van de familie Seynaeve, om daarna in gebruik genomen te worden als immobiliënkantoor. Uiteindelijk kreeg het zijn huidig gebruik als blikvanger voor REYGERLO, waar de karaktervolle architectuur van het gebouw op z’n minst in het midden van de belangstelling staat.
In 2010 werd in samenwerking met architectenbureau Kris Vandecasteele gestart met de volledige restauratie van het 'Zurkelkasteeltje'. Hierbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan het behoud van de originele uitstraling en karakteristieke vormen.
 
Beschrijving
Het duidelijk 19de eeuws getinte gebouw werd opgebouwd uit een centraal gedeelte met twee laterale annexen. De voor- en achtergevel staat loodrecht op de openbare weg, beschikt over twee verdiepingen met elk drie traveeën en een zolderverdieping. De topgevels beschikken over een centrale vensteropening. De vensters werden met een blinde, dubbele en halfronde boog in het baksteenmetselwerk bekroond. Deze blinde ontlastingsbogen werden onderling verbonden met een horizontale lijst in het baksteenmetselwerk dat het volledig gebouw omzoomt. De gevels van het centrale volume worden getooid met opvallende balkankers met enkel en ontdubbeld volutenmotief. De quasi twee identieke annexen werden zijdelings van het hoofdvolume ingeplant en werden voorzien van een schilddak. De halfronde bogen boven de vensteropeningen werden op de gelijkvloerse verdieping van de annexen opengewerkt en fungeren er als volwaardige ontlastingsbogen. Het typische karakter van de vensterarchitectuur wordt geaccentueerd door de detaillering van het buitenschrijnwerk. Het lichtglooiend verloop van het dakvlak geven in combinatie met de opvallende houten kroonlijst een frivool karakter aan het gebouw. De bedakingen werden bovendien voorzien van een opvallende windvaan en twee elegante metalen bekroningen op de daknokpunten van de annexen. Het gebouw werd voorzien van een gekaleide gevelafwerking met traditionele teerboord onderaan. De dakbedekking bestaat uit authentiek ongeglazuurde blauw gesmoorde dakpannen van het type ‘Boomse pan’.

 
Filmopnames 'Zaak:De Zutter' gepland voor voorjaar 2014Doe mee aan het filmproject 'Zaak: De Zutter'. Meer info: www.zaakdezutter.be

Met dank aan Architectenbureau Dries Bonamie voor de research.
Bron: de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed, voormalig "Zurkelkasteeltje" (ID 89055)
Boek 'Zaak: De Zutter' door Katrien Ryserhove - 'Het Moment bvba' - Merendreedorp 56 - B-9850 Merendree

webdesign JMA